Stolování a zvyklosti - Regionální suroviny a jídla
Itálie je proslavená svou vynikající kuchyní po celém světě. Pizza, těstoviny, sýry, prosciutto, vína, olivový olej... Není snad nikdo, kdo by italské pochoutky nikdy neochutnal. Velmi podrobný přehled o jednotlivých italských jídlech a surovinách najdete v textu o italské kuchyni. V této části se zaměříme na způsob stolování, regionální kuchyni a speciality jednotlivých krajů.
Jeďte na Lago di Garda v dobré partě
Jeďte do Toskánska v dobré partě
Stolování a stravovací zvyklosti
Stejně jako je Anglie proslulá svou bohatou a sytou English Breakfast, je Itálie naopak známá poměrně chudou snídaní, na které si jedlíci opravdu nepochutnají. Italové snídani moc neprožívají a většinou narychlo snědí pár sušenek či croissant a zapijí to šálkem kávy. V hotelu se nejčastěji setkáte se servírovanou snídaní v podobě kombinace croissantu, jogurtu, sušenky, kousku ovoce a kávy nebo čaje. A pozor: snídaně je jediná chvíle během dne, kdy si můžete pochutnat na cappuccinu. Odpoledne žádejte pouze espresso, ať nejste za gastronomické burany.
Na oběd se Italové buď vrací domů, nebo si zajdou do nejbližšího baru. Ani oběd není příliš honosný. V baru se spokojí s panini nebo s takzvaným tramezzino. Jedná se o sendvič trojúhelníkového tvaru, který je plněný vegetariánskými, masovými a regionálními surovinami.
Kdykoliv během dne, a především po obědě, je téměř povinností zajít na jedno rychlé espresso do baru. Dejte si ho takzvaně na stojáka, za sezení se platí příplatek. Italové jsou jedni z největších spotřebitelů kávy. Na osobu prý připadá 1 600 šálků ročně. Co v Itálii ale nenajdete, jsou nám dobře známé řetězce jako Costa Coffee nebo Starbucks. Starbucks svou první pobočku v zemi otevřel až v roce 2018 a od Italů se velké podpory nedočkal. Místní milovníci kávové kultury totiž odmítají po ulici pochodovat s plastovým kelímkem, protože to zcela popírá jejich zvyklosti.
Když přijde večer, konečně si užijete pravou italskou hostinu. Několikachodové menu servíruje každá rodina a v restauraci u jídla a lahve vína vydržíte i několik hodin. Na čem všem si pochutnáte?
- antipasti/předkrm: Předkrm je součástí každé hostiny: lehké saláty dle sezóny, papriky, lilky, cukety, houby, olivový olej, bylinky, uzeniny, sýry, mořské plody nebo ryby.
- primo piatto/první chod: První chod není pouze polévka jako u nás. Spadá do něj všechno jídlo, které často jíme jako jediný a hlavní chod: těstoviny, risotto, gnocchi, a i ta polévka, ale především její verze minestrone.
- secondo piatto/druhý chod: Sem patří především maso a pokrmy z ryb. Podávají se samostatně a odděleně od prvního chodu. Často se servírují se salátem, grilovanou zeleninou nebo polentou.
- dolci: Sladkosti, koláče, ovoce, mascarpone nebo zmrzlina. V tuto chvíli nabývá slovní spojení la dolce vita (sladký život) na svém významu.
- pizza: Pizzu uvádíme na závěr, protože nespadá do žádného z uvedených chodů. Je takovým jídlem sama o sobě, a právě v Itálii ochutnáte tu nejlepší na světě. Italové se ji dokonce snaží dostat i na seznam UNESCO!
A co si dát k pití? Samozřejmě víno. Italové jsou jedním z hlavních producentů vína a téměř každý kraj má svou regionální značku. Z likérů ochutnejte Limoncello, do kterého se přidává citronová kůra a cukr.
Regionální suroviny a jídla
Itálie se dělí na 20 regionů a každý z nich je specifický svým jazykem, přírodou, architekturou a gastronomií. Zatímco pokrmy na hornatém severu jsou více masité a podobné těm švýcarským nebo rakouským, v přímořských oblastech jsou jídla založená především na rybách a na Sicílii si pochutnáte na kombinaci italské a arabské kuchyně.
Valle D'Aosta
Nejmenší a nejhornatější region leží u hranic Švýcarska a Francie. Místní gastronomie je velmi sytá. Místo olivového oleje se používá máslo a pochutnáte si zde na polentě, masu, sladkovodních rybách, sýrech a slanině. Pokud si budete chtít domů přivézt suvenýr zdejší kuchyně, sáhněte po kaštanovém medu nebo vínu Chardonnay.
Trentino-Alto Adige
Tento hornatý region leží na hranicích Rakouska a Švýcarska. Horskému klimatu také odpovídá místní gastronomie. Od krav, které se pasou na loukách, se získává čerstvé mléko a z něj se vyrábí lahodné sýry. Pěstují se zde jablka, hrušky a daří se tu vinné révě. Mezi známá vína z této oblasti patří například Pinot Grigio nebo Sauvignon. Kuchyně je podobná více té rakouské než italské. Ochutnáte tu špek, domácí marmelády, zvěřinu a knedlíky.
Lombardie
Okolí města Mantova je proslulé pěstováním hrušek, které jsou známé pod názvem Pere Mantovane. Typické pokrmy jsou spíš masité. Patří mezi ně například cotoletta alla Milanese (obalovaný telecí řízek), krémové risotto alla Milanese nebo ossobuco (dušené telecí maso s morkovou kostí). V této oblasti také zrají sýry zvučných jmen: Valtellina, Gorgonzola, Stracchino, Provolone nebo Grana Padano. Mezi místní salámy a masa patří například Salame di Milano, nebo Bresaola (jemná hovězí šunka) – výborná je s rukolou a parmezánem. Lombardie je také vinařskou oblastí. Ochutnejte nebo si domů přivezte jako suvenýr vína Sassella, Vino della Valtellina, Franciacorta, Lugana nebo Garda.
Piemonte
Piemonte se táhne od Alp na severu přes hranice s Francií až po město Janov. Nemá však přístup k moři, a tak je jeho gastronomie ovlivněná především horami. Mezi typické suroviny patří zvěřina, rýže, česnek, ořechy, lanýže a sýry. Nejznámější sýry z kravského mléka jsou Gorgonzola, Castelmagno či Robiola. Místní vinice produkují vína jako například Barolo a Barbaresco. Kraj je proslavený svými lískovými oříšky. Proto rozhodně nevynechejte příležitost ochutnat Torta di nocciole (lískooříškový koláč z cukru, vajec a másla).
Veneto/Benátsko
Region Benátsko se táhne od severu Alp až na jih pod Benátky. Jeho kuchyně se proto dělí podle geografického uspořádání na:
- horskou – základ tvoří maso a sýry;
- nížinnou – na talířích převládá zelenina, vepřové a hovězí maso;
- pobřežní – zde hrají prim ryby a mořské plody.
V Benátské kuchyni se nejčastěji setkáte s čekankou, chřestem a rýží. Mezi sýry typické pro tuto oblast patří například Bastardo, Asiago nebo Monte Veronese. Nezapomeňte také ochutnat smažené sardinky sarde in Saor, hráškové risotto nebo játra ve sladkokyselé omáčce fegato alla veneziana. Z Benátska pochází jedny z nejznámějších italských vín, například Bardolino, Soave nebo Valpolicella.
Friuli-Venezia Giulia
Od hranic s Rakouskem přes hranice se Slovinskem až k moři se táhne region zvaný Friuli-Venezia Giulia. Typickými místními produkty jsou prosciutto di San Daniele a klobásy Sauris a Muset. Ochutnejte tu také ravioli se sýrovou omáčkou nebo švestkové noky s máslem. Region je také bohatý na vína, mezi ta nejznámější patří například Friuli Annia, Aquileia, Carso nebo Collio.
Ligurie
Kuchyně tohoto přímořského regionu je velmi jednoduchá a lehká. Pokrmy jsou založené především na rybách a darech moře. Do jídla se přidává hodně čerstvých bylinek a zeleniny. Zřejmě nejznámější surovinou je pesto Genovese (zelená omáčka z bazalky, piniových oříšků a olivového oleje) a mezi pečivem kraluje focaccia neboli „jídlo chudých“. Jedná se o placku z těsta, na jejíž výrobu vám stačí mouka, voda a droždí. Ta nejjednodušší focaccia je sypaná pouze rozmarýnem, ale můžete ji zapéct třeba se šunkou, sýrem nebo sušenými rajčaty. V Ligurii se také pěstují citrony, meruňky, broskve a mezi oblíbenou zeleninu patří artyčoky, chřest nebo cukety. Místní vína, která byste měli ochutnat, jsou Bianchetta Genovese nebo Rossese.
Toskánsko
Toskánská gastronomie je plná masa, ryb, mořských plodů, olivového oleje a především vína. Jedním z nejznámějších pokrmů je Bistecca alla fiorentina neboli biftek s kostí a Peposo – vepřové s pepřem. Z těstovin tomuto regionu dominují takzvané Pici, ručně dělané tlusté špagety. Doplňte je omáčkou dle své chuti. Jako dezert si dejte Cantucci neboli tvrdé suchary s mandlemi. Jsou výborné ke kávě i jako malá svačinka. A až budete jíst sýry, nezapomeňte si k nim přidat trochu marmelády nebo medu.
Toskánsko je proslulé jako vinařská oblast. Nejznámější vinařskou krajinou je Chianti. Stejnojmenné víno je jedno z nejlepších z celé Itálie. Mezi další oblíbená vína patří Nobile a Brunello.
Do regionu patří také ostrov Elba, jehož gastronomie je založena především na rybách a darech moře. Pochutnejte si na risotto Nero di Sepia (s tmavým inkoustem ze sépie) nebo na pokrmu zvaném gurguglione (zelenina restovaná na olivovém oleji s bylinkami).
Emilia-Romagna
Boloňská kuchyně je oproti zbytku Itálie trochu specifická. Skládá se především z masa a krémových omáček. Právě odtud pochází lasagne, tortellini nebo tagliatelle. Naopak boloňské špagety jsou trochu zkomolenina, která vznikla omylem, a nejsou typicky boloňské. Co ale boloňské je, je ragú alla bolognese. Ochutnejte a uvidíte, že naší boloňské omáčce nešlape ani na paty. Mezi další pochutiny této oblastí patří například parmská šunka, ke které přikusujte placku piadina romagnola (z mouky, sádla, jedlé sody, trošky soli a vody).
Umbria
Region Umbria je jednou z mála vnitrozemských oblastí bez přístupu k moři. Místní gastronomie proto nevyužívá ryby a mořské plody, ale je založená spíše na masu a zvěřině. Místní specialitou jsou lanýže, které najdete ve většině jídel. Po městě Perugia je pojmenovaná slavná čokoláda Perugina a v listopadu se zde koná několikadenní festival na počest této pochoutky. V tomto regionu se vyrábí především červené víno, například Sagrantino, Canaiolo nebo Ciliegiolo.
Marche
Tento region leží na východním pobřeží a jeho gastronomie se dělí na dvě části. Vnitrozemská (zvěřina, maso, sýry, salámy) a přímořská (ryby, mořské plody, olivový olej, olivy). Slavnou pochoutkou jsou plněné smažené olivy a samozřejmě víno, například Verdicchio.
Lazio
Místní gastronomie byla dříve spíše chudší, založená na základních a levnějších surovinách – vnitřnostech, zelenině a olivovém oleji. Nyní se sem ale sjíždějí gurmáni z celého světa a kuchyni kraluje především hlavní město Řím.
Ochutnejte například těstoviny all´amatriciana (s omáčkou z rajčat, slaniny a pecorina), jednohubku saltimbocca alla romana (telecí plátek s prosciuttem a šalvějí) a artyčoky připravené buď v páře nebo v oleji. Svou chutí vás dostane i římský take away: panino con la porchetta di Ariccia (houska plněná kořeněným vepřovým masem připravovaným na rožni). Oblast je také známá olivovými háji, lískovými oříšky a vínem. Jednou z nejznámějších značek je bílé víno Est! Est!! Est!!!.
Abruzzo
Velkou tradici má v regionu pastevectví a od toho se také odvíjí místní gastronomie. Mezi nejznámější pokrmy patří například cacio e uova (kousky jehněčího masa na víně s rozmarýnem, s míchanými vejci a sýrem pecorino) nebo arrosticini (špízy ze skopového masa ochucené olivovým olejem). Nejznámějším sýrem je Pecorino d'Abruzzo a region je také proslulý likérem Genziana nebo lanýži, které ochutnáte ve většině jídel.
Molise
Gastronomie druhého nejmenšího regionu (hned po Vale D'Aosta) se podobně jako v Marche dělí na vnitrozemskou a přímořskou. Z této oblasti pochází také tvary těstovin, jako jsou cavatelli nebo fusilli. Domů si na památku přivezte místní taralli, drobné kroužky z těsta, které můžete jíst jen tak nebo přikusovat k sýrům a salámům.
Apulie
Tato oblast patří spíše mezi ty chudší a v kuchyni se využívají především místní suroviny, které nabídne sama příroda. Zdejší gastronomie je založena na olivovém oleji, darech moře a zelenině. Z těstovin ochutnejte proslulé orecchiette, které vypadají jako ouška nebo mušličky. Místní sýrovou specialitou je Burrata. Sýr podobný Mozzarelle, ale krémovější a máslovější chuti. Tradičním dezertem je pasticciotto (krémem plněné těsto ve tvaru lodičky) nebo slané suchary taralli. Zdejší vína jsou především ta červená, například Primitivo di Manduria, Negroamaro nebo Nero di Troia.
Kampánie
Kampánie, to je Neapol, a Neapol je pizza. Ta nejznámější, pizza Margherita, je pojmenována po savojské královně. Pekař pro ni vytvořil pizzu v barvě italské trikolory (sýr, rajčata a bazalka) a slavná pizza byla na světě. Region je dále proslulý sýrem mozzarella di Bufala, který se vyrábí z buvolího mléka, citrony nebo vínem Lacryma Christi del Vesuvio. Ke Kampánii patří také ostrovy Ischia a Capri. Jejich gastronomie je založená především na rybách. Na Ischii rozhodně ochutnejte místní specialitu – králíka pečeného na rajčatech a nezapomeňte na osvěžující likér Limoncello. Capri si vás získá salátem Caprese (mozzarella, rajčata, bazalka).
Basilicata
Basilicata je jeden z nejchudších regionů a tomu odpovídá i místní gastronomie. Využívá především olivový olej, vnitřnosti, ovoce a zeleninu, olivy a bylinky. Její kouzlo tkví v používání koření, které dá šmrnc i těm nejjednodušším pokrmům. Ze sýrů si zde pochutnáte například na ricottě a kozích sýrech.
Kalábrie
Kalábrie je chudší oblastí v jižní části Itálie. Její gastronomie je založená na sezónních surovinách. Tradiční kalábrijskou specialitou je nduja (červená paštika z pikantních chilli-papriček a kořeněného masa) nebo soppressata (tvrdý salám). Mezi další pochoutky patří nasládlá červená cibule, nebo zmrzlina tartufo: zmrzlinová koule plněná likérem nebo ovocem a obalená v čokoládě, oříšcích a případně kokosu. Chybět samozřejmě nesmí olivový olej, který je v tomto kraji charakteristický svými ovocnými podtóny.
Sicílie
Sicilská gastronomie je založená především na mořských plodech a nezapře africké a arabské vlivy. Italská kuchyně se mísí s exotickým kořením, oříšky a citrusy, na ulicích si pochutnáte na smažených chuťovkách a zamilujete si rybí kuskus. Sicílie je považovaná za ráj citrusů: ochutnáte tu citronové sorbety, likéry, kandované pomeranče nebo čerstvě vymačkané džusy. Velmi oblíbeným jídlem jsou takzvané arancini (kuličky z vařené rýže plněné masovým ragú). Nejtypičtějším dezertem je cannoli (trubička plněná krémem se sýrem ricotta). Mezi sicilská vína zařaďme například Malvasia di Lipari, Frappato nebo Catarratto.
Sardinie
Sardinie je známá především jako pastevecký a vinařský ostrov. V kuchyni se používají rajčata, zelenina, těstoviny, maso, ryby, chléb, víno a ovčí sýry. Posvátnou potravinou je zde chléb a ochutnat můžete desítky variant této pochoutky. Jako primo piatto si dejte malloreddus ala campidanesa (gnocchi v rajčatové omáčce se sýrem Pecorino) nebo fregola (těstovinové kuličky s plody moře). Z masa je typické pečené selátko s myrtou a vavřínem zvané Porceddu. Na jídelních lístcích objevíte i mořské plody, jako jsou chobotnice, plněné kalamáry, krabi nebo mořští ježci. Oblíbené jsou také mandlové zákusky.
Autorkou textu je Linda Mannelová, všechna práva na použití jakékoliv části textu vyhrazena.