Pro Izrael a Palestinu je asi nejtypičtější středomořská kuchyně – tzn. hodně zeleniny, oliv, olivového oleje, těstovin, rýže… V případě Izraele nelze ale jednoznačně hovořit o nějakém zcela typickém jídle, protože židovští přistěhovalci si s sebou z celého světa dovezli nejrůznější druhy jídla a receptů. Jedno z největších kulinářských dilemat, které Izraelci a Palestinci mezi sebou řeší, je otázka: čí je falafel – tedy smažené kuličky z cizrnové mouky – národní jídlo. Paradoxně si ho nemohou nárokovat ani jedni z nich. Falafel je totiž pokrm původem z Libanonu a tradiční součást libanonské kuchyně.
Leťte do Izraele a Palestiny v dobré partě
Další specialitou, se kterou se určitě na Blízkém východě setkáte, je chumus (hummus, hommos atd.). Zde se jedná o pastu či pomazánku vyrobenou z cizrny a většinou doplněnou o různé přísady – tahínu (sezamovou pastu), zátar (zvláštní aromatická směs koření na bázi yzopu), citrón, mletou papriku, sezam a další. Chumus se prodává na různých místech – jak v samoobsluhách, tak na tržnicích, kde ho můžete dostat navážený i v již připravených krabičkách (rozdílných jakostí). Obecně nejhorší bývá chumus konzervovaný (který se vyváží také do ČR) a je nejméně čerstvý a chutný. Nejlepší je naopak chumus čerstvý, vyrobený přímo „chumusářem“. Bister – „chumusáren“ najdete např. v jeruzalémském Starém městě celou řadu.
V bistrech často také narazíte na šawarmu, což je vlastně náš gyros, ale na Blízkém východě často chutnější a jinak kořeněný. Na Blízký východ dorazily také řízky – šnicel – které dostanete nejen u židovských přistěhovalců z Evropy, ale i u Arabů.
K výše uvedeným pochutinám většinou dostanete chlebové placky, zvané podle velikosti a druhu mouky pita či lafa. V Izraeli (v Palestině výrazně méně) se dají koupit i evropské druhy chleba, ale bývají poměrně dost drahé.
K nákupu potravin obecně nejvíc doporučuji tržiště – v Jeruzalémě např. slavný židovský trh Machane Jehuda (anebo „Jehuda Macháně“, jak mu říkáme :), trhy v arabských částech Jeruzaléma a v Tel-Avivu např. tržiště Karmel (Carmel). Před šabatem (tzn. hlavně v pátek odpoledne) bývají na tržištích velké výprodeje, hlavně pečiva a věcí, které se rychle zkazí, takže je možné je zakoupit za ceny blízké symbolickým.
Autorem textu je Marek Čejka, všechna práva na použití jakékoliv části textu vyhrazena.