Jídlo a pití ve Skotsku

Haggis - Sladkosti - Ovesné placky a ovesná kaše - Polévky - Dezerty - Skotské vejce - Skotská whisky - Irn-Bru

Haggis

Skotské národní jídlo zvané haggis je podobné českým jitrnicím, akorát místo z prasete se vyrábí z ovce. Stačí umlít její srdce, plíce a játra, smíchat s cibulí a vločkami, okořenit, nacpat do ovčího žaludku a vařit tak tři hodiny. Zní to sice děsivě, ale je to dobrota. Tradičně se servíruje s tuřínem a bramborem a nesmí se zapomenout na panáka whisky.

Takzvaný černý puding (black pudding), který je zde též oblíben, má pak opravdu blízko k českému jelitu.

Jeďte do Skotska v dobré partě

Sladkosti Skoti milují

Důkazem toho jsou dvě typicky skotské lahůdky. První je Shortbread, což je taková drobivá sušenka (short původně znamenalo drobivý). Těsto tradičně obsahuje cukr, máslo a mouku. Peče se v různých tvarech a výsledná chuť je lahodná a poměrně návyková.

Fudge je pak druhá ohromná sladkost. Obsahuje cukr, máslo a mléko. To se smíchá, zapeče, pak znovu míchá a výsledkem je taková poloměkká a extrémně sladká hmota. K dostání je dnes v různých příchutích a existují i obchody, kde neprodávají nic jiného.

Pro opravdové fajnšmekry je pak ještě jedna specialita, fritovaná tyčinka Mars (Deep-fried Mars bar). Tu lze koupit v různých obchodech s rychlým občerstvením, a pokud netrpíte zvýšenou hladinou cholesterolu, tak ji doporučuji alespoň ochutnat.

Ovesné placky (oatcake) a ovesná kaše (porridge)

Nevím, jestli si vzpomenete na elfí chléb lembas z Pána prstenů, kouzelný zdroj energie s chutí, která neomrzí. Oatcake je dle mého názoru něco podobného. Hlavní přísadou jsou vločky, které se navlhčí a opečou na plotně. Jedli je například vojáci při dlouhých pochodech. Chuť je taková neutrální, spíš slaná než sladká.

Ovesná kaše je další pokrm, který se zde jí už od nepaměti. Je to hlavně tradiční jídlo chudých, kteří pěstovali oves na malých políčkách. Obvykle se připravuje pouze s vodou a solí. Dnes je samozřejmě k dostání v nejrůznějších variacích. Mnoho lidí kaši konzumuje každé ráno k snídani jako vydatný zdroj energie.

Polévky

Tradičně se ve Skotsku vaří Scotch Broth, což je masový vývar s ječmenem, čočkou a kořenovou zeleninou. Je to velice vydatná polévka a dá se pořídit i v konzervě. Podobně jako česká bramboračka i Scotch Broth chutná nejlépe, když je pořádně rozleželá.

Cullen Skink je hustá polévka z tresky, brambor a cibule. Původně se vařila v městě Cullen na severovýchodě Skotska a dnes je často servírována jako předkrm při slavnostních večeřích.

Dezert

Pokud máte chuť na sladký zákusek, objednejte si cranachan. Přinesou vám směs šlehačky, medu a whisky s čerstvými malinami, posypanou opraženou ovesnou moukou. Původně letní pochoutka je dnes populární celoročně a nechybí na žádné skotské svatbě.

Skotské vejce a jiné masové pochoutky

Natvrdo uvařené vejce obalené v mletém mase a strouhance se po osmažení ve fritéze stane skotským vejcem. Jí se většinou studené a chutná skvěle. Prodává se běžně v obchodech.

Obrovské popularitě se zde těší britská kuchyně všemožných masových koláčů (meat pie) a párkových rolek (sousage roll). Většinou se používá listové těsto naplněné různými druhy masa a upečené v troubě. Dají se koupit ve většině obchodů a také v řetězci Greggs. Racionalita této stravy ale trošku pokulhává.

Ostatně Skoti mají obecně rádi nezdravé jídlo. To se dá ilustrovat třeba tradiční skotskou snídaní, která zahrnuje opečenou slaninu, smažené vejce, haggis, černý pudding a bramborové vdolky.

Skotská whisky

Světoznámý destilát, jehož historie sahá až do časů pradávných Keltů. Její název původně znamenal voda života. Hlavní ingrediencí je ječmen. Způsob výroby je pak vcelku komplikovaný a zdlouhavý, který je dnes skoro formou umění. Rozhodně doporučuji navštívit jednu z desítek palíren a nechat si to vysvětlit od odborníků.

Ochutnávka je nedílnou součástí prohlídek. Pokud máte whisky rádi, tak běžte ve skupině. Ne všichni totiž svou sklenku vyprázdní a pak se už stačí jen galantně nabídnout, že se za ně obětujete. Rozhodně ale nepřehánět, je to přece jen silný alkohol.

Důležitou fází výroby whisky je její zrání v dubových sudech. Počet let strávených v sudu určuje její stáří. Jakmile je tento zlatavý mok stočen do lahví, tak už se léta nepřipočítávají. Druhů a variací je zdánlivě nekonečno a návštěva krámku s whisky je jak pohled do jiného světa.

Tradičně se „skotská“ pije bez ledu a případně se míchá s trochou vody, aby vynikla komplikovaná chuť. Správný proces degustace je věda, podobně jako u vína. Po pár skleničkách je z mé zkušenosti nálada lehce melancholická a vede k hlubokým debatám o nesmrtelnosti chrousta.

Irn-Bru

Národní nápoj číslo dvě, který zde díky inovativnímu marketingu úspěšně konkuruje Coca-cole. Název vznikl zkrácením slov iron (železo) a brew (odvar). Chuť je dokonale chemická a trochu připomíná energetický nápoj.

Recept na výrobu není nikde napsaný a znají jej údajně pouze dva lidé, kteří zásadně nelétají společně. Tato legenda je ale spíš jen součástí sofistikovaného marketingu. Poprvé byl tento nápoj vyroben v roce 1901 a mimo jiné je také považován za zázračný lék na kocovinu.

Autorem textu je Josef Vaníček, všechna práva na použití jakékoliv části textu vyhrazena.

Jeďte do Skotska v dobré partě