Kyperská kuchyně je směsicí řeckých, tureckých, blízkovýchodních a anglických tradic. Naštěstí stále převládají ony vesnické tradice, kdy jsou základem všech pokrmů místní suroviny. Od koření, ovoce a masa až po mořské plody. Kypr má výhodu v tom, že se sem moc potravin nemusí dovážet. Kypřané jsou soběstační v produkci brambor, obilí, velmi známá je produkce citrusových plodů a ovoce.
Převážná část kyperské kuchyně je téměř totožná s řeckou kuchyní. Takže zde najdete speciality jako souvlaki, tzatziki, gyros, kleftiko, řecký salát, musaka, pastitsio, stifado, kalamáry, chobotnice, mušle, ryby a jiné mořské živočichy. Jak Řekové, tak i Kypřané přikládají velký význam předkrmům, takže si vždy před hlavním jídlem nechají na stůl přinést spoustu malých talířků s „jednohubkami“.
Kypr však má i své typické speciality, např. tyto:
Meze
Obrovský talíř (většinou pro 2, 3 nebo i 4 osoby), na kterém je od každého něco. Mohou to být meze různých druhů grilovaného masa nebo třeba ryb a mořských plodů („fish meze“). Je toho opravdu hodně a porce pro 2 osoby stojí okolo 40 €.
Halloumi
Je sýr, který se vyrábí pouze na Kypru. Je z ovčího nebo kravského mléka a je obzvláště chutný smažený. K dostání v obchodech je i balený.
Loukoumia
Je sladké želé většinou s oříšky nebo jen s nějakou příchutí obalené v cukru moučce. Velmi velmi sladké.
Nápoje
Kypr je známý díky své produkci vína. Vinice jsou umístěny především v okolí Lemesosu (Limassolu) a Pafosu a nejvíc se jim daří ve výšce kolem 1 000 m n. m. Tyto oblasti se nazývají „Krasochoria“, tj. vesnice, kde se vyrábí víno. Z ostatních nápojů je to samozřejmě nejvíc káva ve všech podobách (frapé nebo tzv. kyperská káva, která je stejná jako řecká káva, resp. turecká káva). Z alkoholických nápojů stojí za to zmínit určitě Metaxu, Ouzo nebo kyperskou brandy (Five Kings).
Severní Kypr
Zde najdete ještě komplikovanější směsici jídel a nápojů, protože je tato oblast silně ovlivněna nejen řeckou tradicí, ale i tureckou. Můžeme zde proto odkázat na text o turecké kuchyni. Jediné, co zde nenajdete, je vepřové, které muslimové nejedí.
Autorkou textu je Michaela Smékalová, všechna práva na použití jakékoliv části textu vyhrazena.