Vesnička Roquefort-sur-Soulzon je proslulá díky světoznámému sýru roquefort. Většina zdejších aktivit je soustředěna na výrobu a distribuci tohoto produktu. Chuť sýra dodávaná plísní penicillium roqueforti je výrazná a specifická. Tato plíseň roste pouze v oblasti Roquefortu v jeskyních vzniklých z pouhých 2 km dlouhých skalních puklin utvořených po sesuvu vápencových stěn údolí. Se vznikem sýra je spjata legenda o pastýři, který si v těchto místech zapomněl své jídlo – chleba a sýr. Po několika měsících ho tu našel pokrytý vrstvou plísně. Z velkého hladu se nenechal odradit a zakousnul se. K jeho překvapení však byl sýr chutnější než původně. Již v roce 1407 získala vesnice výhradní právo na jeho produkci od krále Karla IV. Sýr je vyráběn z ovčího mléka, které může být dováženo i z větších vzdáleností, například z Pyrenejí. Nicméně plíseň se musí pěstovat jedině kolem Roquefortu, a to na chlebu. Ke vzniku 330 sýrů stačí pouze 4 g plísňového prášku na 4 000 l mléka. Sýr zraje v několikaposchoďových sklepech. Svou typickou chuť a vůni získá až po třech až šesti měsících tohoto procesu.