Emmental

Emmental můžete navštívit v rámci zájezdu Švýcarské ferraty nebo zájezdu Švýcarsko

Dlouhé a široké údolí řeky Emme na východ od Bernu je považováno za „nejšvýcarštější Švýcarsko“. Údolí představuje typickou idylickou venkovskou krajinu plnou zelených kopců, pasoucích se krav, mléčných farem a dřevěných domků s přečnívajícími střechami a se spolehlivými a konzervativními obyvateli. Zdejší domky mají většinou balkóny dokola po obvodu zdi a malá okna s květinami. Právě tady vznikl slavný děravý sýr s ořechovou příchutí – Emmental (ementál), který se tu převážně ručně vyrábí už stovky let. Místní kuchyně je výborná a většina jídel obsahuje právě sýr nebo smetanu. V ukázkové sýrárně (Schaukäserei) v Affolternu se návštěvník může seznámit s jednotlivými stádii procesu výroby sýra a v přilehlé prodejně samozřejmě nakoupit sýr a další mléčné výrobky. Nebo si také může dát jídlo v restauraci, která nabízí i Ämmitaler Ruschtig, menu o několika chodech, které má dokonce přidělenou ochrannou známku.